De Grote Garderobe Schoonmaak (deel 2)

In mijn vorige post heb ik het gehad over de vijf tekenen dat je écht je kast moet gaan opruimen. Mocht je daardoor het licht hebben gezien of gewoon geïnspireerd zijn geraakt om je eigen kast dit weekend een detox te geven, dan heb ik nog een stappenplan voor je om jouw grote schoonmaak tot een succes te maken.

Stap 1
Zorg dat de ruimte rondom je kledingkast schoon is. Er belanden gegarandeerd een paar stukken op de grond en het zou zonde zijn als je die dan meteen moet gaan wassen.

Stap 2
Trek iets aan dat je gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Je zult regelmatig kledingstukken willen passen en beoordelen of iets nog wel bij jouw stijl past.

Stap 3
Zet een aantal boxen/dozen/vuilniszakken klaar en label ze (bijvoorbeeld met post-its) Verkopen/Ruilen, Weggooien, Houden, Twijfelgevallen en Aanpassen/DIY. Je kunt ook de stukken waarvan je zeker weet dat je ze wilt houden terughangen in je kast, maar zelf vind ik het prettiger om de hele kast leeg te maken. Dan kun je daarna meteen je kast inrichten zoals jij dat wilt.

Weggooien – Alles wat gaten, scheuren of vlekken (die er niet meer uitgaan) heeft.
Verkopen/Ruilen – Alles wat je nooit draagt, niet meer past of gewoon niet langer leuk vindt.
Twijfelgevallen – Past een kledingstuk en is het nog in goede staat, maar weet je niet zeker of je het wilt houden of niet? Doe het dan hier in!
Aanpassen/DIY – Alles wat je leuk vindt, maar het toch net niet helemaal is. Ook items die je niet leuk vindt, maar een goede kandidaat zijn voor een DIY-project doe je hier in. Een spijkerbroek wordt bijvoorbeeld een leuke short, een shirt kun je verven, etc. Tot slot vinden de stukken die met een simple naaiklusje (bv. een nieuwe knoop of zoom) weer zo goed als nieuw zijn hier hun plekje.
Houden – Spreekt voor zich, toch?

Stap 4
Verwerk 1 categorie per keer. Haal bijvoorbeeld al je jurken uit je kast en beslis welk item in welke box/doos/vuilniszak gaat. Ga pas verder met een andere categorie als alle jurken uit je kast zijn. Op die manier kun je (indien nodig) alles even laten liggen en iets anders doen.

 Closet cleaning

Meteen na het opruimen

  • Gooi de box/doos/vuilniszak waar de items die je weg wilt gooien meteen weg. Het staat niet alleen meteen opgeruimd, maar het weerhoudt je er ook van om van gedachten te veranderen.
  • Organiseer je kast zoals jij dat prettig vindt en noteer de ‘gaten’ (kledingstukken die je moet aanschaffen)

Binnen een aantal dagen

  • Beslis wat je met de items wilt doen die in de Verkopen/Ruilen-doos zijn beland. Zet ze op Marktplaats of We love swoppen, ga naar een kledingruil of organiseer er zelf een met vriendinnen.
  • Voer de kleine reparaties uit (Aanpassen/DIY-doos) en hang de items terug in je kast
  • Bepaal voor de DIY-projecten wat je nodig hebt, koop de benodigde materialen en plan voor jezelf momenten in wanneer je aan de slag kunt gaan

Veel succes!

Handtekening Blueberry Hearts

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s