Feiten en fabels over vrijdag de 13e

Vrijdag de dertiende, de dag waarop zwarte katten en ladders massaal ontweken worden. Waar we echter niet vaak bij stilstaan is dat de 13e van de maand vaker op een vrijdag valt dan welke andere dag in de week dan ook. Iedere maand die begint met een zondag heeft een vrijdag de 13e. Dit jaar telt maar liefst 3 van deze ongeluksdagen: 13 februari, 13 maart en 13 november. Maar waar vind dit bijgeloof zijn oorsprong? Wat is feit en wat is fabel?

Black cat
1. De veertiende man/vrouw
In zijn dagboek vermeldt de schrijver Victor Hugo dat hij op 13 februari 1871 met een rijtuig – waarin 13 pasagiers – een reis maakte naar Bordeaux, waar hij logeerde in een huis dat het nummer 13 droeg. Op 13 maart zat hij bij het teruglezen van zijn notities over dat steeds terugkerende getal 13 te piekeren, toen hij vernam dat zijn zoon plotseling was overleden. Sindsdien wantrouwde Hugo het getal hartgrondig. Eens gaf hij een diner voor 14 mensen. Toen één van hen op het laatste moment verhinderd bleek, vroeg hij zijn koetsier mee aan te zitten.

De angst voor ‘dertien gasten aan tafel’ ging daarna erg ver in Parijs. Zover zelfs dat men niet met 13 mensen aan een tafel wil zitten. Een uitzendbureau met de naam ‘De Veertiende’ speelt hier handig op in en levert op verzoek een aanvullende man of vrouw aan tafel. Een soortgelijk beroep oefende Andrew Malketh in Londen uit. Bij zijn dood liet hij 30.000 Britse ponden na, verdiend als veertiende man aan tafel. Bovendien had hij al die tijd gratis kunnen eten.

2. Laatste avondmaal
Een andere mogelijke oorsprong van vrijdag de 13e zou uit het Christendom kunnen komen. Er namen namelijk 13 mensen deel aan het laatste avondmaal. De vrijdag als dag is slecht, omdat Jezus op die dag gekruisigd werd.

3. Duivelse dertien
De angst voor het getal 13 heeft ook te maken met de perfectie van het getal 12, dat deelbaar is door 1, 2, 3, 4, 6 en 12. Na zo’n prachtig getal kan het volgende getal alleen maar tegenvallen. 13 wordt ook wel het ‘duivelsdozijn’ genoemd, omdat bij bijeenkomsten van 12 heksen (in de middeleeuwen) de duivel als 13e lid aanwezig zou zijn.

Ik geloof niet

Andere ongeluksgetallen
In Griekenland, Spanje en Latijns-Amerikaanse landen wordt niet vrijdag maar dinsdag de 13e gezien als een ongeluksdag. In Italië staan ze huiverig tegenover het getal 17. De Renault 17 wordt daar bijvoorbeeld de R117 genoemd. Jappaners daarentegen hebben niks met het getal 4, omdat de uitspraak daarvan lijkt op die van ‘dood’.

Voor zover deze leerzame blogpost. Ieder bijgeloof heeft zo zijn oorsprong, maar welke is waar? Ik heb werkelijk geen idee. Ze klinken allemaal plausibel. Wat denken jullie?

Handtekening Blueberry Hearts

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s