Keep your drive alive

Je was zo lekker bezig. Tot je motivatie voor de zoveelste keer inzakt als een soufflé van zo’n rood aangelopen kandidaat van Masterchef. Herkenbaar? Hopelijk zorgen deze tips ervoor dat je de handdoek weer oppakt uit de ring.

Tip 1: Stel jezelf een duidelijk doel
Met vage doelen kom je nergens. ‘Ik ga mijn best doen om…’ en ‘Ik hoop dat…’ zijn absolute dooddoeners. Bij dit soort vage doelen komt uitstelgedrag veel sneller om de hoek kijken dan wanneer je een helder doel voor ogen hebt. Bepaal van tevoren hoe lang, wanneer en hoeveel. Je zult zien dat je met een duidelijk kader eerder geneigd bent om vol te houden en uiteindelijk je doel te bereiken.

Tip 2: Vermijd verleiding
We zijn heel wat tijd kwijt aan het bieden van weerstand. Die brownie ziet er misschien lekker uit, maar je weet dat je hem niet moet nemen. Als je wilskracht helemaal op is, komt impulsiviteit om de hoek zetten. Aan het einde van de dag is de verleiding daarom het grootst. Vermijd daarom verleidingen, dan hoef je ze ook niet te weerstaan. Blijf bijvoorbeeld eens een keertje thuis op vrijdagavond als je geen alcohol wilt drinken. Organiseer in plaats daarvan een gezellige filmavond. En fiets een blokje om als je bang bent de snackbar in te duiken als de geur van frituur je neusgaten binnendringt. Where’s a will, there’s a way.

Motivatie

Tips 3: Doe het voor jezelf
Klinkt als een inkoppertje, maar dat is het niet. Als je bijvoorbeeld zegt: ‘ik wil een strak lijf’, dan ligt daar vaak een externe reden aan ten grondslag. Zo wil je dat lijf bijvoorbeeld om er geweldig uit te zien op een bepaald feest. Niks mis mee, maar de kans op falen is groter dan wanneer je het doet omdat het je voldoening en/of plezier geeft. Ga daarom bij jezelf na waarom je iets wilt bereiken. Als je erachter komt dat je het voornamelijk voor anderen doet is het misschien niet zo’n goed idee. Het gaat immers om wat jij wilt.

Dit zijn een paar tips van mij. Doe er je voordeel mee, maar onthoud: de grootste motivator ben je zelf!

Willpower

Handtekening Blueberry Hearts

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s