Geef alles

Deze blog bevat een column van Dennis Storm. Een tekst die de spijker op zijn spreekwoordelijke kop timmerde en mij zo erg inspireerde dat ik hem graag met jullie wil delen…

Dennis Storm

We willen alles en meer; en we willen het nu in plaats van morgen. Genoeg is allang niet meer genoeg. Het moet sneller, beter, slanker, duurder, hipper, origineler, extremer en de wereld moet kunnen meekijken. Maar vergis je niet: materiaal, ook al is het tastbaar, stelt uiteindelijk niets voor. Levenservaring daarentegen is iets wat je nooit meer kwijtraakt. Iets wat je niet hoeft af te stoffen en wat nooit uit de mode raakt.

De druk ligt zo ontzettend hoog dat het niet anders dan fout kan gaan wanneer je eraan toegeeft. Misschien lukt het, misschien krijg je het zelfs voor elkaar om die onmogelijke verwachting waar te maken, maar vraag jezelf dan nog eens af of je gelukkig bent. En dan bedoel ik niet of je gelukkig bent met je prestaties, maar gewoon, of je zelf gelukkig bent.

Laat de mensen toch lullen. Negeer die zelfverheerlijkende berichten van digitale vrienden. Schrijf je eigen scenario of laat het open en kijk wat er op je pad komt. Maar wat je ook doet: laat andermans paden links liggen.

De meest interessante mensen die ik ken, zijn mensen die verhalen vertellen. Verhalen die niemand anders kan vertellen en van wie maar weinig mensen het bestaan weten, omdat de eigenaar ervan er niet aan denkt zijn verhaal goedkoop te verspillen aan Facebook. Hij bewaart het. Deelt het alleen wanneer hij weet dat er een aandachtig publiek is dat de anekdote oprecht waardeert. Ook al is het een enkeling. Hij verkiest een twinkeling in iemands ogen boven honderd opgestoken duimpjes.

Ga altijd voor datgene waar de liefde en aandacht vanaf straalt.

En dat laatste is precies waar het om gaat: ga altijd voor het beste. Ga altijd voor datgene waar de liefde en aandacht vanaf straalt. Liever een goed maal en een mooie fles wijn dan troep op je bord en ongelimiteerd slechte drank. Verkies je te verdiepen in iets waar je hart ligt boven een opleiding waar je ooit een goedbetaalde baan voor terug gaat krijgen.

Gun jezelf de tijd om dan maar even niets te doen, om je te vervelen, om maar gewoon te zien wat er op je pad komt in plaats van te gaan waar de massa in paniek naartoe gaat, omdat ook die mensen niets beters weten.

En wanneer je wel weet wat je wilt, geef dan alles. Of het nou om een lange reis gaat, de drang om een vreemde taal te leren of een ambacht te beheersen. Geef alles. Ga ervoor. Gun dat waar je hart ligt jouw onverdeelde aandacht. Want gulzige mensen die alles tegelijk en zo snel mogelijk willen, worden uiteindelijk alleen maar met lege handen beloond.

Bron: Cosmopolitan, september 2015

Handtekening Blueberry Hearts

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s