Thrifting Tips

Dacht je dat die vintagetrend wel over zou waaien? Vergeet het maar! Vintage is nu al zo’n 10 jaar helemaal hot en is here to stay. Met een mottenballenrokje en je oma’s jas red je het echter niet in vintageland. Met deze tien gouden regels wel!

1. Weet wat de term ‘vintage’ betekent
Waarom heet het niet gewoon tweedehands? Voor de echte kenners staat vintage voor designerstukken van 1920 tot 1979. Ikzelf hanteer een lossere definitie: bijzondere, kwalitatief goede modestukken die een tweede kans krijgen. In de jaren ’50 en ’60 werden er bijvoorbeeld prachtige kledingstukken gemaakt door ateliers zonder bekende naam, maar waar wel vakmanschap werd geleverd. Vintage hoeft dus niet altijd een bekend merk te hebben.

2. Begin met accessoires
Weet je niet wat je met vintage kleding moet, begin dan met accessoires. Met een vintage tas of zonnebril bijvoorbeeld.

3. Koop basics
Een goede vervolgstap is om een vintage basic te kopen. Een mooie klassieker van topkwaliteit, zoals een zwart colbertje, zijden blouse of little black dress. Nog een stap verder is om je te laten inspireren door de trends. Neem daarbij het silhouet als uitgangspunt.

4. Waar vind je vintage?
Goede plekken om vintage te vinden (naast je moeders zolder en de kringloop) zijn gespecialiseerde vintagewinkels. De prijzen zijn bij deze winkels vaak hoger, maar je hoeft je er geen weg te banen door de vierkante meters rommel. De beste vintagewinkels vind je in de kleinere, welvarende gemeentes, waar generaties stijlvolle vrouwen zijn opgegroeid en vintage meestal geen hype is. Marktplaats.nl is ook een walhalla als je eenmaal weet waar je naar moet zoeken.

5. Pas altijd alles
De vorm van de kleding is anders dan nu. Door de puntige bh’s uit de jaren ’50 zit bij blouses van toen veel meer ruimte bij de borsten. De tailles waren smal, omdat vrouwen er vaak een corset onder droegen. Armsgaten zijn vaak nauwer, omdat vrouwen toen kleiner en dunner waren. Maten kunnen ook afwijken. Het was toen heel gewoon om je kleding precies op maat te laten maken. Pas daarom altijd de kleding voordat je het koopt.

6. Gebruik het spaarzaam
Tenzij je Dita von Teese bent, is van top tot teen vintage meestal een beetje teveel van het goede. Wees daarom spaarzaam met vintage stukken en meng het met nieuw. En vooral: blijf trouw aan je eigen stijl! Een rock chick staat geen Chanel-pak, maar kan wel het rokje dragen met een leren jack of het jasje met een skinny jeans.

7. Koop originelen
Kijk uit voor ‘vintage fake’. Eén van de dingen waar je op kunt letten is de print. Een echte Louis Vuitton-tas herken je aan de print die overal naadloos op elkaar aansluit. Dit principe geldt ook voor jurken en blouses met een motief. Met een getraind oog kun je echt van nep onderscheiden.

8. Bekijk het item goed
Draai het kledingstuk een aantal keer om voordat je het koopt. Vlekken krijg je er meestal wel uit, maar zitten er minuscule scheurtjes in een zijden stof? Dan is deze verweerd. Let ook op mottengaatjes. Zit er geen etiket in? Naar de stomerij ermee!

9. Koop een uniek item
Investeer liever in één bijzonder stuk dan in vier minder bijzondere stukken.

10. Ga ermee naar de kleermaker
Laat een kledingstuk zo nodig customizen bij de kleermaker. Doe dit echter niet altijd. Het hele jurkje verbouwen? Begin er niet aan! Een kledingstuk uitnemen (groter maken)? Lukt vaak niet. Doordat veel stukken op maat zijn gemaakt, is er weinig stof over. Soms kunnen kleine ingrepen echter een groot effect hebben en dan is het zeker de moeite waard!

Leave a comment

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s